kokkailijan pelastus – yrtit ruokiin säällä kuin säällä

Safkaa-kirjojen resepteissä on ollut tarpeen hankkia aika paljon yrttejä. Toistaiseksi toistuvuus on ollut timjamissa, basilikassa, lehtipersiljassa sekä korianterissa. Tietty jotain salaattejakin tarvitaan yrttien lisäksi, eli näitä menee. Kaupoissa on nykyisin onneksi saatavana mitä ihmeellisempiä yrttejä, mutta resepteihin näitä ei tarvita kovin usein ja ainakin omassa hoidossani yrtti kuolee noin viikossa. Mä olen yksi tuonelan puutarhuri ja viherpeukalo on keskellä kämmentä jne. Pointti tässä lähinnä on, että kertakäyttöienn yrtti tulee kerta toisensa jälkeen aika arvokkaaksi, vaikka sillä pitääkin yrttiviljelijän paremmin leivässä. Tai ainakin sen lähikauppiaan.

tästä se ajatus sitten lähti

tästä se ajatus sitten lähti

Ensimmäinen kokeilemani korjaus tähän oli se, että hankin sellaisen maljakon tapaisen systeemin, johon kaupasta ostetus yrttiruukut saattoi laittaa. No, siinähän ne lilluu vedessä hetken aikaa, kunnes kuolevat. Se vesi kun on siinä koko ajan, eikä siitä taida olla mitään yhmeen hyötyä

Mulle tarjoutui loistava mahdollisuus kokeilla suomalaisen Tregrenin vesiviljelylaitteita. Mä olen tsiigaillut näitä erilaisia laitteita vuosien varrella ja taisin törmätä näihinkin joitakin vuosia sitten Habitaressa.

laitteet alkutilassa

laitteet alkutilassa

Okei, paketit kasaan ja hommiin. Kuka tahansa IKEA:n kokoamisohjeisiin tutustunut kokee tämän rakennussarjan varmasti helpottavana ja yksinkertaisena. Pari palaa yhteen, moottori kiinni ja menoksi. En muista katsoinko edes kokoamisohjetta (joo, tyypillinen miesjuttu, ohjeisiin ei kosketa) ja mielestäni lopputulos meni ihan oikein.

nää on funtsinut jopa nää ledihommat itse

nää on funtsinut jopa nää ledihommat itse

Täytyy sanoa, että ihailin näitä yksityiskohtia noissa laitteissa. Esim tämän uudemman Genie-mallin led-valaisin on firman omaa suunnittelua. Ledit kuumenee aika paljon, joten valaisimen jäähdytysyksikkö on valmistettu komposiittimateriaalista, joka on ekologinen materiaali. Suunnittelussa on mietitty aika hyvin pienen keittiön tiloja ja molempiin laitteisiin saa helposti kolme kaupan yrttiruukkua mahtumaan.

Tai ei niitä ruukkuja kaupasta tartte hakea (opin muuten, että skandinaviassa vuositasolla kauppoihin kuskataan n 200 miljoonaa yrttiruukkua!), noihin voi istuttaa mitä vaan itsekin. Multa kasvualustana ei ole mikään itsetarkoitus, sillä tässä on oveluutena veteen kolmen viikon välein lisättävät ravinteet ja kasvualustana voi käyttää vaikka sellaisia kukkakaupan sieniä. Kasvi kyllä osaa kasvattaa oman nestetarpeensa mukaan juurakkoa. Esim timjamin ja basilikan tarpeet ovat hyvin erilaiset. Mä en osaisi niitä määritellä, mutta onneksi osaavat itse.

uudempi malli, genie

uudempi malli, genie

Genie tosiaan on kooltaan kompaktimpi ja teknisiltä ratkaisuiltaan moderni. Pumppu (huollettava kolmen viikon välein, esim samalla, kun lisää sitä ravinnetta veteen) lykkää vettä kasvualtaaseen kymmenen sekunnin ajan kerran tunnissa ja se riittää! kätevämpää kuin jatkuva vedessä lilluttaminen. Värejä on eneljä erilaista, klassisesta valkoisesta pirteään keltaiseen.

Mä aluksi epäilin, etten osaa käyttää tätä, kun kasvit alkoivat nuupahdella, mutta kyseessä olikin vähäinen vesi. Sitä nimittäin kuluu, kun noi kasvit alkavat kasvaa kunnolla. Sitä ei vaan tajunnut, kun noita ei tartte jatkuvasti kurkkia ja katsella. Mutta asian oppii ja sitä vettä osaa alkaa lisätä ihan säännöllisesti. Vaikka kerran, pri viikossa. Tää on ihan yksilöllistä ja riippuu siitä, mitä kasvattelee.

tämä on alkuperäinen herbie

tämä on alkuperäinen herbie

Herbie puolestaan on malli, joka aloitti Tregrenin tarinan. Muotoilultaan ehkä hieman klassisempi ja tekniseltä toiminnaltaan erilainen ratkaisu, joka on omassa keittiössä ehkä designiin sopivampi. Valaisinratkaisuna on loisteputki ja pumppu kierrättää vettä jatkuvasti. Plussana veden jatkuvassa kierrossa on se, että pumpusta kuulee, koska vettä pitää lisätä. Laite pitää nimittäin siinä vaiheessa melkoista meteliä, joka loppuu, kun vettä laittaa lisää. Helppoa ja toimii kuin se klassinen junan vessa.

kaverit vierekkäin, kolme viikkoa sitten

kaverit vierekkäin, kolme viikkoa sitten

Lopputuloksena sanoisin, että olen ollut erittäin tyytyväinen testaaja näille laitteille. Yrtit ovat kasvaneet ja niistä on riittänyt kokkailuihin. Jos olisi enemmän tilaa (tai jos siitä ei tulisi niin paljon sanomista), laittaisin noita laitteita vähän joka nurkkaan kasvattamaan erilaisia yrttejä ja salaatteja ja satoa saisi ilman huolta jatkuvasti.
Ostosuosituksen annan, koska nämä ovat helppokäyttöisiä, lähes huoltovapaita ja ainakin omalla kokkailulla laitteet maksavat itsensä takaisin tolkullisessa ajassa (ei, en laskenut tätä, mutta tää on nyt tähän omaan kokkailuun peilattua). Se on sitten itsestä kiinni, kumman laitteen design miellyttää enemmän. Herbie vaatii käytössä kaksi pistorasiaa (lamppu ja pumppu), kun Geniessä on yksi sähköjohto ja neljä AA-kokoista paristoa. Vesiliitäntää kumpikaan ei erikseen tarvitse.

disclaimer:
Tämä kirjoitus on yhteistyön tulosta testiin saatujen laitteiden käytön pohjalta. Tregrenin väki kuitenkin oli sen verran laitteisiinsa ja osaamiseensa luottavaista jengiä, että uskoivat laitteita mulle testiin ja tekstin kirjoitettavaksi, vaikka sanoin, että kirjoitan sitten todellisten kokemusten mukaan rehellisen mielipiteeni. Minua ei ole pakotettu/kehotettu/pyydetty kehumaan laitteita ja kaikki kirjoituksen ajatukset ovat omiani, joskin jotain teknologiaan ja tilastoihin viittavia asioita on kopioitu ko firman nettisivuilta.

Ja koska jaksoit lukea tänne asti ja jos sua alkoi kiinnostaa vesiviljely, voit saada 15% alennusta Tregrenin nettikaupasta koodilla FF.

3 thoughts on “kokkailijan pelastus – yrtit ruokiin säällä kuin säällä

  1. sponsoroitu arvostelu, aika rimpulahan tuo genie oli, puolivalmis tekele, mutta sitä en sano ettei toimi. On vaan rimpulan oloinen kuin nuhanen mopsi

    • Moi
      Kuten kirjoituksen lopussa mainittiin, sain laitteet vapaaehtoiseen testiin. Sanat olivat omiani, kokemukset myös. Insinöörimäisen tarkat tekstit ja mittaukset suorittaa sitten Tekniikan maailma. Omassa käytössä herbie-malli sopi keittiöön paremmin.

  2. Mulla on ollut Herbie Indoor garden nyt kohta 4 vuotta. Aivan ihana. Tänään menen ostamaan toisen. Eilen ostin pojalleni synttärilahjaksi. Tilaan entiseen pidemmän lampun varren kun yrtit kärähtävät välillä lampun lämmössä. Voisin ostaa itselleni vielä kolmannen. Valo toimii ajastimella. Joskus pitää ääntä, mutta kun putsaa ja vaihtaa veden, se hiljenee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *