Oho, maailman helpoin leipä syntyi lähes vahingossa

Mä olen tällä viikolla ollut hieman laiska käymään kaupassa ja huomasin, että leipä oli loppu. Ajatus aamun tuoreesta leivästä kuitenkin alkoi houkuttaa, kun ystäväni hehkutti Facebookissa tekemäänsä leipää ja muistin, että tämähän taitaa olla sama homma, mistä entinen kollegani Harri hehkutti melko kauan sitten. 

Toi otsikon vahinko-sana on vähän liioittelua. Tämän leivän valmistamiseen menee yli 12 h, joskin suurin osa siitä ajasta on odottelua. varsinainen leivontatyö vei noin 3 (kolme!) minuuttia ja paistaminen kolmisen varttia. 12-18h on nostatusta ja fiilistelyä ja siihen kannattaa varmaan käyttää esim yöaikaa. Ellei sitten halua valmimstaa tätä illalliselle.

okei, näitä tarvitaan:

 • 2 tl suolaa
 • 1 tl kuivahiivaa
 • 7 dl vehnäjauhoja
 • 3½ dl lämmintä vettä. pitää olla reilusti kädenlämpöistä, että hiiva ymmärtää toimia.

ja sitten nopeasti: kuivat aineet sekoitetaan keskenään. Kaada sekaan vesi ja sekoita. Älä vaivaa, nyt ei tehdä pullaa. Peitä kulho esim kelmulla ja jätä se huoneenlämpöön odottelemaan n 12-18 tunniksi. Nopeamminkin kuulemma onnistuu, mulla oli joku 14h.

tässä kohtaa telkkarissa sanottais, että mulla olikin täällä jo valmiina 12h ollut taikina ja jatkankin tällä jne jne

No sitten kumoat taikinan jauhotetulle alustalle ja jälleen nopeasti vain kääntelet sen palloksi. Etkä vaivaa nytkään, ne kuplat pitää jäädä sinne taikinaan. Laita taikina takaisin kulhoon, peitä liinalla ja laita n 3 litran (esim valurauta)pata uuniin 225 asteeseen puoleksi tunniksi. Saa laittaa kylmään uuniin ja uuni lämpenemään.

puolisen tuntia meni *pling*, pata pois uunista, taikinapallo pataan, kansi päälle, pata uuniin ja paistetaan puoli tuntia. Sitten kansi pois ja paistetaan vartti. Lopputulos näytti tältä:

ta-dah! helppo maalaisleipä on valmis

ta-dah! helppo maalaisleipä on valmis

Jos leipominen olisi aina näin helppoa, tekisin sitä useammin.

Paistamisen aikana ehdin tutustua mm Japanin junien aikatauluihin ja reittikarttaan. En ole menossa sinne, mutta opin, että Shinkansen-juna “Hikari” kulki ennen II maailmansotaa japanilaisten operoimana Korean Busanista Manchuriaan. Nykyisin 270-300 km/h Japanin sisäisessä liikenteessä. Tiesitkö muuten, että (etelä)korealaisissa kartoissa on vain yksi maa, eikä hisseissä ole neljättä kerrosta?

Busanin vaateliikkeet tarjoavat erikoista muotia

Busanin vaateliikkeet tarjoavat erikoista muotia, mua nauratti tää viisi minua putkeen vuonna 2008. Ja naurattaa edelleen

ah, mä rakastan rönsyilyä. pyytäisin anteeksi, jos olisin pahoillani.

10 thoughts on “Oho, maailman helpoin leipä syntyi lähes vahingossa

 1. Pakko kokeilla! Yritän pysytellä Gwyneth Paltrow’n viitoittamalla It’s All Good -tiellä (lehmänmaitotuotteet, gluteeni ja sokeri minimiin), mutten ole kuitenkaan lakannut elämästä. Monissa japanilaisissakaan taloissa ei ole neljättä kerrosta, samasta syystä. “Neljä” ja “kuolema” ovat ääntämykseltään samat, shi. Mäkin rakastan rönsyilyä. Sekä lukemisessa että kirjoittamisessa.

  • Mä oon miettinyt tota viljan vähentämistä, mutta rakastan leipää. No, tossa on vain yhtä noista kolmesta. Tosin jauhoja on paljon, mutta vehnäjauhoista osan voi korvata muilla jauhoilla tms jutuilla. En tiedä kaikkia vaihtoehtoja, mutta kokeilin tänään laittaa sekaan hieman kaurahiutaleita. Joku päivä viskaan vaikka pähkinöitä sekaan.
   Jep, ääntämysjuttu on tuttu. Pleasure Swedish -vaatemallisto oli uutta. Oli myös toinen paita, jossa luki Ask Enquired. Ota noista sitten selvää.

 2. Laitoin tän muhimaan, josko saisi lounaalle tuoretta leipää 🙂

  Leivän sekaan voi laittaa about mitä vaan. Kyllästyin pyörittelemään sämpylöitä ja siirryin vuokaleipiin, suunnilleen tällaisella reseptillä:

  4 dl maito + 2 dl vesi
  6 dl sämpyläjauho
  1 dl ruisjauho
  1 dl hiivaleipäjauho
  1 d spelttirouhe
  1 dl auringonkukansiemen
  (1 raastettu porkkana)
  0.5 dl seesaminsiemen
  0.5 dl pellavansiemen
  0.5 dl hasselpähkinä (murskattuna)
  0.5 dl kuivattu aprikoosi tms. silppuna
  0.5 dl siirappi
  0.5 dl öljy
  x tl kuminaa (maun mukaan)
  2 tl suolaa
  1.5 pss kuivahiiva

  Kuivat sineet sekaisin, lämpimät nesteet mukaan. Nostatus tuplaksi. Kaada kahteen voideltuun leipävuokaan (voiteluun voi tartuttaa esim. kurpitsansiemeniä koristeeksi). Paista 200 astetta 25 min.

  Vuokaleipä on siitä mukava, että sen ei tarvitse pysyä kasassa leivontavaiheessa.

  • Hei, tää onkin jo leipä 2.0! Onneksi kumina on x, koska mun makuni on vähän ailahteleva ton suhteen. Kiitokset! Tää on niin monipuolinen resepti, että täytyy kokeilla joskus.

 3. Heippa! Millä tämä sekoitus tapahtui? Yritin juuri tehdä tätä ja pelkäämpä että enemmän homma lähenteli vaivaamista ku sekoittamista. 😀

  • Mä sekoitin ensin kuivat aineet keskenään puuhaarukalla ja sen jälkeen vesi sekaan ja sekoitus nopeasti. puuhaarukka ei ole ehkä järkevin (muovinen olisi parempi). Se menee minuutissa tai parissa. Vaivaaminen oikeastaan alkaisi ehkä sen jälkeen?

 4. Kiitos! Sekoitin aluksi muovipuuhaarukalla, mutta ei tainnut maltti riittää, kun katoin ettei ne jauhot sinne sekotu ja rupesin sörkkimään sitä taikinaa. Hyvää tuli joka tapauksessa. Seuraavana iltana kokeilin yleiskoneessa ja siitä leivästä tuli tosi ilmava. Kiitos ohjeesta, kyllä maistuu! 😀

  • Hieno homma! Mä ajattelin, että oma laiskuuteni ei anna mun kaivaa yleiskonetta esiin, koska sujuu mainiosti käsipelillä. Toki ilmavuutta saa lisää noin, hyvä idea!

 5. Kokeilin. Heti meni koko leipä (7 suuhun). Onneksi tein tupla-annoksen ja jälkimmäisen voi duunata illaksi.

  • Jep, mäkin olen huomannut, että toi leipä katoaa melko nopeasti. Vielä en ole ymmärtänyt urakoida noita valmiiksi, toi on hyvä ajatus!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *