Päivä 56 – Janssonin kiusaus ja etikkaiset punajuuret

Lihaton linja jatkuu ihan tahattomasti, tänään vuorossa oli Janssonin kiusaus. Mä tavallaan pidän siitä, että kohtaan näitä koulun ruokalinjaston tärvelemiä ruokia ja kohtaan ennakkoluuloni. No, ehkä tilliliha jää kokeilematta, sorry vaan.

Kiusauksen valmistus on oikeastaan aika helppoa, työvaihekin on lähes nopea. Perunat (älä osta niitä suikaleita) viipaloidaan sormen, eli sopivan paksuisiksi viipaleiksi ja laitetaan kylmään veteen hetkeksi lillumaan. sipulit pilkotaan ja paistetaan voissa pehmeiksi. Ja siinä se rankin duuni oikeastaan olikin.

Seuraavaksi voideltuun vuokaan laitetaan kerroksittain perunoita, pippuria, suolaa, anjoviksia (kaupassa siis sardellin nimellä myytäviä, ei niitä kilohaileja) ja sipulia. Ja sama uusiksi, kunnes lopuvat. Perunakerros kannattaa jättää päällimmäiseksi. Päälle lorautetaan vielä pari purkkia kermaa ja anjovispurkin öljy. 45-50 min 175-asteisessa uunissa ja se olikin siinä. Tai kymmenen minuutin päästä on.

Kun kiusaus hengailee uunissa, voi pistää punajuuret kiehumaan. Siinä menee kuitenkin kauemmin kuin oletat. Kun ne on saatu kypsiksi, pistä hetkeksi kylmän veden alle ja kuori vaikka hanskat kädessä. Kuori irtoaa helposti. Sen jälkeen ne voi pilkkoa ja laittaa astiaan. Kaveriksi voi lorauttaa pari ruokalusikallista viinietikkaa ja oliiviöljyä, sekä hieman suolaa ja pippuria. Sekoitus ja päälle hieman ruohosipulia. Hyvää tulee.

Jansson-passio oli mainio ruoka

Jansson-passio oli mainio ruoka

punajuurikaveri

punajuurikaveri

Ja sitäpaitsi, mikä tää kiusaushomma oikein on? Miten tää toimis muilla kielillä (kuin ruotsiksi)? The temptation of Jansson? Jansson-passio?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *