Päivä 66 – Häränfilee 45 sekuntia

Uudemmasta Safkaa-kirjasta löytyi todella hyvä resepti, häränfilee 45 sekuntia, bearnaisekastike, ranskalaiset perunat ja tomaattisalaattia. Netissä olleet reseptit eivät oikein olleet kohdillaan, joten tässäpä tätä kahdelle syöjälle tarkoitettua reseptiikkaa:

Okei, ennenkuin sä aloitat tätä, pari vinkkiä:
-ranskalaisten tekeminen on kaikkein hitainta. Aloita homma pari tuntia ennen kuin kuvittelet syöväsi. Mutta sen ehtii aloittaa hyvissä ajoin, ne friteerataan kahdesti
-tomaattisalaattikin vie aikansa, mutta ehdit tehdä sen, kun perunoita huuhdellaan.
-bernaisen ehtii tehdä hyvin ennen pihviä, mutta sitä pitää sekoittaa koko ajan. koko ajan, ymmärrätkö?
-kastiketta tulee aika paljon, siitä riittää useammallekin
-pihvit tehdään viimeisenä

pihvit kahdelle
360g härän sisäfilen keskiosaa
2rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

  1. Leikkaa liha kuuteen samankokoiseen viipaleeseen (mun ostamani oli niin leveää, että siitä ei saanu kuutta pihviä sitten millään)
  2. Kuumenna iso paistinpannu todella kuumaksi. Paista härkää n 45 sekuntia per puoli.
  3. Tarjoile pihvit bearnaisekastikkeen (ohje alempana), ranskalaisten perunoiden ja tomaattisalaatin kanssa (linkit tuossa ylempänä)

Bearnaisekastike
1 rakuunanoksa
1 kirvelinoksa
180g voita
3 keltuaista
1 tl dijonsinappia
2 rkl sitruunan mehua
2 rkl vettä
suolaa
mustapippuria

  1. Hienonna yrtit. Sulata voi kattilassa. Kastele keittiöpyyhe kylmällä vedellä ja taittele se työpöydälle.
  2. Laita paksupohjaiseen kattilaan kananmunankeltuaiset, sinappi, sitruunamehu, vesi sekä ripaus suolaa ja pippuria. Sekoita, mutta älä lähde vatkaamaan
  3. Lämmitä seosta keskilämmöllä koko ajan tarkkaillen ja vispilällä sekoittaen (no mä en sekoittanut koko aika, että hengitä vaan ihan rauhallisesti). Ensin seos kuohkeutuu ja sakenee (sen sekoittamiseen tulee vastusta). Kun seos alkaa mennä kasaan (sekoittaminen helpottuu taas), nosta kattila keittiöpyyhkeen päälle. Kylmä alusta keskeyttää kastikkeen kuumenemisen.
  4. Jatka kastikkeen vispaamista koko ajan (tää on tärkeä juttu). Lisää kattilaan sulaa voita ensin tipoittain, sitten ohuena nauhana. Jos et ole tähän mennessä sekoittanut täysillä, nyt sekoitat! Jatka voin lisäämistä, kunnes voikattilan pohjalla on jäljellä vain (vaalea) sakka. Älä käytä sitä kastikkeeseen.
  5. Sekoita kastikkeeseen hienonnetut yrtit. Mausta tarvittaessa suolalla ja sitruunamehulla. Tarjoile heti (edellyttäen, että noi muut jutut on valmiina)

Okei, monta juttua. Varsinkin monta juttua, joiden pitäisi olla valmiina yhtä aikaa. Lämpimänä. Onneksi mä olin tehnyt noita ranskalaisia aiemminkin ja tällä kertaa tein niistä hieman ohuempia, n 6×6 mm pötkylöitä. Kypsyivät paremmin. Haasteena edelleen se, että miten saa kunnolla imeytettyä sen rasvan lopussa, ettei noista tule sellaisia lötköjä.

Mutta voi että tää oli todella hyvää! Mä en ole tähän mennessä ollut mikään fanaattinen bearnaisen ystävä, mutta tämä oli hyvää ja täydensi pihvejä hyvin.

Ja vinkki Safkaa ja Vinkkua-kirjasta: Tämän kanssa sopii kreikkalainen Ramnista. Perustelut ja tarinat löytyvät kirjasta. Omasta  kellarista Ramnistat olivat loppuneet ja paikan otti Portugalilainen Quinta do Vale Meão, joka kyllä menee ohi normaalin arkiviinin haarukan, mutta tänään oli juhlallinen fiilis.

ja mä tiedän, että paistopintaa saa enemmän pannulla, mutta grillipannu sattui huutamaan mun nimeäni (ja siihen noi pihvit mahtuivat kerralla oikein hyvin…

45 sekunnin häränfilee lisukkeineen pääsee suoraan top 10:een

45 sekunnin häränfilee lisukkeineen pääsee suoraan top 10:een

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *