Päivä 72 – Tatticrostinit alkupalapöytään

Tatti- tai tässä tapauksessa sienicrostinit antavat hyvän pohjan alkupalapöytään. Crostinivoikkareiden päällysteille ei ole kamalasti rajoitteita ja olen ennenkin vastaavia valmistanut. Tänään kuitenkin tuli kokeiltua näitä ensimmäisen Safkaa-kirjan reseptin pohjalta tehtäviä leipiä. Sen verran tuli poikettua ensisijaisista ohjeista, että tattien sijaan piti käyttää herkkusieniä, koska keväinen kauppa ei kamalasti tuoreita tatteja tarjoa. Vaihtoehtoja tateille herkkusienien lisäksi ovat mm portobellot (joo, ne on isoja herkkusieniä) ja kantarellit.

Näitä tarvitset:

200 g sieniä (siis just nää herkkutatit, tuoreet herkkusienet, portobellot, kantarellit, mitänäitänyton)
3 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja mustapippuria
1 valkosipulinkynsi
3 oksaa lehtipersiljaa
8 viipaletta vaaleaa leipää (vaikka patonkia, mutta siihen ei tarvitse rajoittua)
1 rkl voita

Puhdista sienet (yleensä kukaan ei halua syödä hiekkaa, multaa tai matoja) ja paloittele ne noin sentti kantiltaan oleviksi kuutioiksi. Kuumenna paistinpannu, lorauta sinne pari ruokalusikallista oliiviöljyä ja heitä sienikuutiot mukaan. Sienistä tulee nestettä, paistamisessa menee pieni hetki. Nesteen haihduttua lisää suola ja pippuri sekä viipaloitu valkosipulinkynsi. Älä polta valkosipulia. Lisää silputtu lehtipersilja pannulle ja paista hetki. Lisää suolaa tarvittaessa (maistamalla se selviää).

Leikkaa leipäviipaleet sopivan kokoisiksi suupaloiksi (tää on suhteellinen käsitys, sillä pitää saada pysymään ne sienet siinä leipien päällä). Laita puhtaalle paistinpannulle loput oliiviöljystä ja voi. Paista leipiä pannulla, kunnes ne saavat hiukan väriä ja lämpenevät. Kasaa sieniä leipien päälle ja asettele tarjolle.

 

Hyvät olivat voikkarit ja näitä tulee varmaankin tehtyä useammin syksyn sienikaudella. Kesällä crostinit saavat muita täytteitä.

Tatticrostinit rivissä. Öinen kuva ei ehkä tee kunniaa maulle.

Tatticrostinit rivissä. Öinen kuva ei ehkä tee kunniaa maulle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *