Päivä 77 – Crème brûlée

Tätä suomalaisin sormin vaikeasti kirjoitettavaa jälkkäriä muutama kaveri ehtikin jo kysyä (ja lupautui myös syömään). No eipä noita näkynyt, mutta aloin silti kokkailla. Tää jälkkäri ei kyllä oo kolesterolista tai verenpaineesta kärsiville tarkoitettu. Keltuaisia, kermaa ja sokeria, huh huh (oikeasti noi on ainekset, joista tehdään vaan herkkuja).

6-8 annosta

3 dl kuohukermaa
2 dl täysmaitoa (joo, pelkkä kerma olis varmaan liioittelua)
80 g hienoa sokeria (vähän alle desi)
½ vaniljatankoa halkaistuna
8 (!) kananmunakeltuaista
pinnalle ruokosokeria

Lämmitä kattilassa kerma ja maito sekä puolet sokerista. Rapsuttele veitsellä vaniljatangosta siemenet, heitä ne ja tanko keitokseen. Lämmitä seos varovasti kiehumispisteeseen.

Vispaa keltuaiset kulhossa jäljelle jääneen sokerin kanssa.

Kaada maitoseos keltuaiskulhoon ohuena norona koko ajan sekoittaen (älä vatkaa, sekoita maltilla). Kaada brûléemassa siivilän läpi kannuun, ylimääräiset jutut jäävät siivilään.

Kaada massa brûléekippoihin, tähän kannattaa käyttää matalaa posliinivuokaa (ostin itse n 12cm halkaisijaltaan olevia hyvin matalia kippoja). Paista 100-asteisessa uunissa ritilän päällä n 35-45 minuuttia (toiset reseptit sanovat, että voii käyttää jopa 150-asteista uunia, mulla meni uunissa varmaan tunti) tai kunnes massa on juuri ja juuri hyytynyt. Tää on aivan arpapeliä ja annokset saattavat kypsy eri aikaan. Kannattaa siis olla tarkkana, ottaa kypsyneet uunista ja jättää muut vielä hetkeksi kypsymään. Lopullinen hyytyminen on nopeampaa kuin kokilla, kannattaa olla tarkkana.

Jäähdytä valmiita brûléita jääkaapissa tunnin verran. Ne myös säilyvät tarvittaessa pari päivää.

Tarjoiluun valmistelussa kuivaa pinta talouspaperilla. Ripottele brûléen päälle ruokosokeria ja kääntele vuokaa niin, että sokeri asettuu tasaisesti. Polta pinta kaasupolttimella, kunnes saat kauniin ruksean pinnan. Tulitöitä voi välttää polttamalla sokerin kuumassa uunissa grillivastuksen alla, mutta sehän ei ole ollenkaan sama asia, eikä yhtä näyttävää…

Resepti ©Alexander ja Hanna Gullichsen (mä tossa vapaammassa tekstissä vähän oioin)

vaikka kirjoitusasu on vaikea, maku on loistava!

vaikka kirjoitusasu on vaikea, maku on loistava!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *