Päivä 84 – Sabayon ja marjoja jälkkäriksi

Maukkaita tuoreita marjoja alkaa olla tarjolla jo ihan kohtuullisesti, miksei siis upottaisi niitä maukkaaseen sabayoniin. Sabayon, zabaglione tai vaikka viinivaahto, ei anneta nimen pahentaa tätä erittäin maistuvaa ja helposti valmisttavaa jälkkäriä.

neljälle

6 keltuaista
1 dl sokeria
1 dl valkoviiniä
marjoja

Aivan ensiksi laita hieman vettä kiehumaan ja uuni kuumenemaan grillivastukselle n 250 asteeseen.

Sitten töihin. Valitse hieman vesikattilaa laakeampi metallikulho, se on hyödyllinen. Pieni homma tässä tietysti on, kananmunista pitää erottaa keltuaiset (tässä reseptissä tarpeettomista valkuaisista voit tehdä vaikka valtavan vuoren marenkeja toiseen jälkkäriin). Mutta sekoittele keltuaiset ja sokerit metallisessa astiassa keskenään (ei tarvitse vatkata) ja lisää valkoviini sekaan. Sekoittele hetki.

Laita kulho kattilan päälle (nyt ymmärrät, miksi se kannattaa olla kattilaa laakeampi) ja sekoittele kunnolla pohjia myöten noin viiden minuutin ajan. Veden ei muuten tarvitse kiehua aivan täysillä, eikä vesi saa osua kulhon pohjaan. Ai miksi? En mä tiedä, se keitos varmaan alkaa kypsyä liikaa tms menee pilalle. Kun keitos alkaa hieman paksuuntua ja tiivistyä, siirrä kattila hetkeksi sivuun.

Visko valitsemiasi marjoja (mustikat, mansikat ja vadelmat ovat ainakin hyväksi havaittuja) uunin kuumeeden sietäviin, mutta sopivan pieniin (tää on makea jälkkäri, liikaa ei kannata syödä) astioihin ja lusikoi lämmin keitos marjojen päälle.

Kuumenna sabayonin pintaa uunissa grillivastuksen alla parin minuutin ajan, kunnes pinta on saanut kauniin värin. Voit myös tummentaa pinnan kaasupolttimella, jonka hankit crème brûléen tekoa varten.

Mainio jälkkäri, nopea tehdä, vieraat tykkäävät. Teen toistekin.

yksi klassisista jälkkäreistä sopii mainiosti kesän marjojen kaveriksi. Miksei myös pakastettujen marjojen kanssa.

yksi klassisista jälkkäreistä sopii mainiosti kesän marjojen kaveriksi. Miksei myös pakastettujen marjojen kanssa.

näitä voi kerralla tehdä monta

näitä voi kerralla tehdä monta

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *