päivä 85 – Peruna-kesäkurpitsagratiini

No nyt osuikin aika pirun hyvä resepti kohdalle, ensimmäisen Safkaa-kirjan peruna-kesäkurpitsagratiini. Mua nimittäin vähän jännitti sen merimiespihvin epäonnistumisen jälkeen, että jos se kypsyminen olikin perunoista kiinni, eikä niinkään uunista ja sen lämpötilasta. Mutta tässä reseptissä perunat vedetään sopivan ohuiksi viipaleiksi ja saavat vielä kaverikseen itketetyn kesäkurpitsan, gruyere-juustoa (mä käytin mainiota Kaltbachia) ja kermaa sekä hieman voita. Eli perusmaun antajat ovat kohdallaan sen jälkeen, kun vuoka on voideltu valkosipulilla.

Laita uuni päälle, 200 astetta.

Sillä voitelulla voi muuten aloittaa, siis hinkkaa puolikasta valkosipulinkynttä siihen uunivuokaan ja sen jälkeen voitele se. Leikkaa kesäkurpitsat noin sentin kiekoiksi ja paista niihin nätti pinta öliiviöljytyllä pannulla. Perunat kuoritaan ja viipaloidaan noin 3mm viipaleiksi.

Laita vuokaan perunoita, suolaa, pippuria, kesäkurpitsaa ja juustoraastetta. Toista. Toista, kunnes ainekset loppuvat. Pinnalle juustoraastetta ja voinokareita. Kiehauta kerma ja kaada sekaan. Siirrä vuoka uuniin ja kuumenna puolisen tuntia (tai kunnes ne pirun perunat ovat kypsyneet).

Kaveriksi gratiinille sopii mainiosti grillattu liha. Tää tietty johtuu jo siitä, että mä tykkään grillata kesällä.

erittäin hyvä gratiini saattaa jopa olla ruoka sellaisenaan. Tai lihan kanssa.

erittäin hyvä gratiini saattaa jopa olla ruoka sellaisenaan. Tai lihan kanssa.

pihvin kaverina tämä on oikein hyvä

pihvin kaverina tämä on oikein hyvä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *