Päivä 87 – Tarte tatin kuittaa Safkaa-kirjojen jälkkärien osion

Klassikkojälkkärit, niistä on oikeastaan molempien Safkaa-kirjojen jälkiruoat tehty. Ja viimeisimpnä mun listalleni päätyi Tarte tatin, ranskalainen omenapiirakka. Näissä klassisissa piiraissa (kuten esim sellainen Mummo Ankan tyyliin tehty omenapiirakka) on aika monta vaihetta ja pisin aika menee odottelussa, mutta sitä ei kannata pelästyä, sillä työtä vaativat vaiheet ovat joka tapauksessa helppoja ja jopa nopeita.

Resepti sanoo, että tämä olisi neljälle, mutta tästä setistä söi neljä aikuista ja kolme lasta itsensä tyytyväiseksi (santsilautasiakin kertyi)

taikina
2½ dl vehnäjauhoja
½ dl suolaa
3 rkl sokeria
120g voita
3 rkl kylmää vettä

tästä kannattaa aloittaa, sillä tää on aikaa vaativin osuus.

  1. Laita vehnäjauhot, suola, sokeri ja kuutioitu kylmä voi monitoimikoneeseen (vatkaimellakin voi pärjätä, mutta monitoimikone on tässä melkein must). Sekoita taikinaa puolisen minuuttia. Lisää vesi ja sekoita vielä toiset 30 sek.
  2. Kaavi taikina työpöydälle. Pyörittele taikinasta pallero, kääri se kelmuun ja laita taikina jääkaappiin odottelemaan ainakin kahdeksi tunniksi.

täyte
3-4 omenaa (happamia, esim granny smith, käytin itse 5, mutta olivat pieniä)
80 g voita
1 dl sokeria

  1. Kuori ja lohko omenat. Voitele valurautainen paistinpannu tai liesikypsennystä kestävä keraaminen vuoka (en tiedä, minkälainen tää voi olla, mutta pannun pitäisi olla halkaisijaltaan n 24 cm) runsaalla voilla. Ripottele sokeri voin päälle tasaiseksi kerrokseksi. Lado omenalohkotpannulle kupera puoli alaspäin ja lisää loput täytteen voista nokareina omenalohkojen päälle.
  2. Paina taikinapalleroa kasaan jauhotulla alustalla/työtasolla ja taputtele siitä pyöreä kiekko. Kauli kiekko jauhotetulla kaulimella hieman vuoan halkaisijaa suuremmaksi. Älä välitä, vaikka taikina vähän murenisi.
  3. Taittele tai taiteile taikinakansi omenoiden päälle, koknaau vuoan sisäpuolelle. Painele taikinaa varovasti reunoilta vuoan pohjaa kohti.
  4. Nosta pannu hellalle ja lämmitä paistosta keskilämmöllä n 8 minuuttia (meni ainakin kymmenen), kunnes sokeri alkaa hiukan tummua ja kuikkia pannun reunoilta (ja se muuten kuikkii sen rasvan kanssa sieltä). Siirrä pannu vielä 15 minuutiksi 225-asteiseen uuniin.
  5. Anna kakun levätä viitisen minuuttia uunista ottamisen jälkeen. Kiepauta tarte tatin vikkelästi ylösalaisin lautaselle. tarkoile kakku vaniljajäätelön ja karamellikastikkeen kanssa.

karamellikastike
1 rkl voita
4 rkl sokeria
½ dl vettä

  1. Ruskista voi ja sokeri (varovasti) pannulla.
  2. Lisää pannulle vesi. Varo polttamasta näppejäsi, sillä seos paukkuu ja rätisee helposti. Älä lisää kaikkea vettä kerralla, koska saatat selvitä pienemmällä vesimäärällä. Jatka keittämistä, kunnes kastike on tasaisen sakeaa.

reseptin ©Alexander ja Hanna Gullichsen kirjasta Safkaa maanantaista sunnuntaihin

Ja tää oli niin hyvää! Kakku oli erittäin maistuva ja oikein näyttävä. Ja iso. Paistinpannu oli melkein 30-senttinen ja taikinasta riitti siihen ihan mukavasti. Karamellikastike ja vaniljajäätelö olivat myös hyviä, mutta voi käyttää vaikka kermavaahtoa tai miksei vaikka ranksankermaa, kuten jossain reseptissä neuvottiin.

Safkaa-kirjojen jälkkärit on nyt jokseenkin taputeltu. Täytyy sanoa, että kaikki näistä olivat erinomaisia, jokseenkin klassisia ja varsin näyttäviä. Kehuja tuli ja jokaisesta tykättiin. Toisaalta, onnneksi näitä ei ole enempää, sillä klassiset jälkkärit sisältävät melkoisesti klassisia raaka-aineita (sokeri, kananmunat, kerma) ja niistä saa paljon energiaa. Jopa tarpeettoman paljon, jos jäkkärit maistuvat (kuten mulle).

uunista otettu kakku odottelee, kun karamellikastiketta keitetään

uunista otettu kakku odottelee, kun karamellikastiketta keitetään

käännetty kakku näytti tasaiselta ja kelvolliselta

käännetty kakku näytti tasaiselta ja kelvolliselta

kuin pala kakkua. Ja kastiketta. Jätskiä en tällä kertaa alkanut itse tehdä.

kuin pala kakkua. Ja kastiketta. Jätskiä en tällä kertaa alkanut itse tehdä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *