Päivä 91 – lammaskaali

Lammas on (mun mielikuvissani) jostain syystä keväistä safkaa, vaikka ilmeisesti joku tolkku sanoisi, että saatavuus on syksyllä parempaa. Ehkä tää on joku pääsiäisjuttu? Varhaiskaalia taas saa enemmänkin kesällä, mutta koitetaan ottaa tästä reseptistä sitten tolkku. Safkaa 2 -kirjan oheisteksti kuitenkin ratkaisee asian kertomalla, että lammaskaali kuuluu ehdottomasti loppukesään, kun lampat ovat nuoria ja kaalisesonki parhaimmillaan. Tämäkin pataruoka toimii mainiosti myös talvipakkasilla, ei siis hätää. Mä mietin, että tää on samalla varmaan jollekin karppaajalle hyvä juttu, jos joku vielä sellaista harrastaa. Mutta kaalia ilmeisesti pitää harrastaa, koska aamulla radiossa puhuivat, että kaali on tällä hetkellä trendikästä (ja se on myös vanhojen ihmisten juttu).

resepti on neljälle

1kg luullista lampaanpalaa (esim niskaa, lapaa tai kylkeä. Mä käytin potkaa)
suolaa
mustapippuria
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 kg kerä- tai varhaiskaalia (varhaiskaalilla mennään)
voita
1 laakerinlehti
4 timjaminoksaa
1 dl valkoviiniä
2 dl vettä
10 kokonaista mustapippuria
½ rkl karkeaa merisuolaa

  1. Mausta lihat suolalla ja pippurilla. Kuori ja paloittele sipuli, viipaloi valkosipulinkynnet. Leikkaa kaali karkeiksi suikaleiksi.
  2. Kuumenna iso valurautainen pata. Paista lihat voissa pienissä erissä, jotta niille jää tilaa ruskistua padan pohjalla, pari minuuttia per puoli riittää. Lisää voita, kun aloitat uuden lihaerän ruskistamisen.
  3. Laita kaikki ruskistetut lihat pataan, samoin sipulit, laakerinlehti, timjaminoksat ja niin paljon kaalia kuin pataan mahtuu. Kaada lopuksi pataan valkoviini ja vesi. Laita kansi päälle ja keitä noin 10 minuuttia, kunnes kaali on mennyt kasaan.
  4. Lisää pataan loput kaalit ja kokonaiset mustapippurit, mausta suolalla. Anna padan hautua kannen alla miedolla lämmöllä pari tuntia. Kurkkaa pataan välillä ja lisää tarvittaessa vettä, jos nestettä näyttää haihtuvan liikaa.

Tarjoile lammaskaali keitettyjen (kuori)perunoiden kanssa.

Vaikka tän valmistamiseen menee hyvin sen kolmatta tuntia, voin kyllä sanoa, että kokkailun aikana keittiössä leijuu mielettömän hyvä tuoksu! Ja se työmäärä on todella pieni, vähän pilkkomista ja paistamista ja se onkin sitten siinä.

reisiluut ristissä, luinen liha antaa makua. Liha irtoaa luista kuin itsestään.

Reisiluut ristissä, luinen liha antaa makua. Liha irtoaa luista kuin itsestään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *