Päivä 92 – (ja ennakkoluulot osa 3) Savoijinkaalikääryleet

Kaalikääryleet, huh huh. Tää on ehkä kesäkeiton ohella mun viimeisiä ennakkoluulon linnakkeita. Ilmeisesti muillakin, koska mä koitin kysellä Facebookissa, haluaisiko joku tulla syömään kaalikääryleitä, mutta kukaan ei tainnut sitten ehtiä. Mutta jotenkin on fiilis, että kääryleet ovat myös tätä osastoa, joka jakaa ihmisten mielipiteiitä (ja ne, jotka ovat eri mieltä, ovat sitten väärässä). Mutta on tässä ennenkin menty kokeilemaan näitä safkoja, joista ei ole aiemmin ollut kokemusta ja lopputulokset ovat kyllä olleet yleensä hyviä, joten pelko tässäkin sivummaksi ja hommiin.

resepti sanoo, että riittää kuudelle. Riippuu sitten varmaan nälästä

1 dl riisiä
1 dl vettä
5 dl maitoa
suolaa

Keitä riisiryyneistä paksu puuro veteen ja maitoon. Maista ja suolaa valmis puuro. Tää ei sitten ole mitään pikaruokaa. Pelkästään ensimmäinen vaihe, riisipuuron keitto, kestää sen kolmisen varttia. Älä keitä pohjaan.

1-2 savoijinkaalinpäätä (voi että mä metsästin näitä kaupasta)

Leikkaa kaalista kanta (mä opin jostain keinon, että kumauta reippaasti tasoa vasten, niin se murtuu. Uskaltaako joku kokeilla?) ja revi lehdet irti. Keitä suolatussa vedessä viitisen minuuttia, jäähdytä sen jälkeen kylmässä vedessä parin minuutin ajan. Leikkaa kaalinlehdistä ruodon paksu alaosa pois.

2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
2-3 timjaminoksaa
1 rkl voita
500g karitsanjauhelihaa
2 kananmunaa
valkopippuria
muskottipähkinää

Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli hienoksi. Freesaa sipuleita ja timjaminoksia pannulla voissa noin neljän minuutin ajan. Sekoita isossa kulhossa keskenään jauheliha, sipulit, riisipuuro ja kananmunat. Suolaa ja pippuroi massa ja raasta sekaa hieman muskottipähkinää.

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Ota työtasolle kaalinlehti, nosta noin ruokalusikallinen massaa (mä laitoin paljon enemmän, jos oli iso lehti -välillä muutenkin) sen alaosaan ja kääri lehti rullalle. Kauniisti. Harjoitus tekee metsurin jne. Mutta mä antaisin sellaisen vinkin, että ensin sivut siihen suojaksi ja sitten rullaus.

3 rkl siirappia
3 rkl voita
2 dl kanalientä

Asettele kääryleet saumapuoli alaspäin uunivuokaan. Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon siirappi. Sivele (tai lorauta) kaalikääryleet seoksella ja paista kääryleitä uunissa n 25 minuuttia. Lisää sitten vuokaan kanaliemi ja paista vielä puolisen tuntia. Tarjoile sokeroitujen puolukoiden (tai ihan vaan puolukkahillon kanssa).

Kaalikääryleet pieksivät maussa monet. erittäin maukasta!

Kaalikääryleet pieksivät maussa monet. erittäin maukasta!

Ja voi elämä, että tää kaikki vaiva oli todellakin sen arvoista. NIIN HYVÄÄ! Ja vaikka en osaakaan vielä sanoa, aionko nähdä tän vaivan uudestaan, voin sanoa, että mun muinaiset annakkoluulot meni just. En tiedä, saatanko myöskään syödä muiden tekemiä kaalikääryleitä, mutta tää resepti ainakin on hyväksi havaittu ja tykkäsin kovasti.

Mä pidän vielä sen kesäkeittoennakkoluulon kuitenkin, ok?

 

btw. mä en voi käsittää, miksi jotkut ihmiset sanovat kaalta. Se on KAALIA.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *