Päivä 97 – Halstrattu kokonainen siika

Kaupasta tuli vastaan mainio siika ja se olikin sopiva hetki, sillä sekä kelit että reseptit mahdollistivat kokonaisena kypsennettävän kalan valmistuksen.

Resepti itsessään on jo varsin yksinkertainen

(neljälle)

1 kilon painoinen siika
suolaa
valkopippuria
nippu tilliä, persiljaa ja/tai basilikaa
sitruuna
3 rkl oliiviöljyä

kuivaa perattu kala sisältä talouspaperin avulla. Suolaa ja pippuroi vatsaontelo, täytä yrteillä ja parilla sitruunalohkolla. lorauta sekaan myös hiukan oliiviöljyä.

Laita kala halsteriin. Halstraa hiilloksella n 8-10 minuuttia (muista käännellä halsteria välillä). Kala on valmista, kun selkäevä irtoaa siitä kevyesti vetämällä. Siirrä kala valmiina lämpimälle tarjoiluvadille. Peitä vati alumiinifoliolla ja anna kalan levätä viitisen minuuttia.

Leikkaa kala vatsaontelosta lähtien, selkärankaa pitkin aina pyrstöön asti. Avaa kala kuin kirjan avaisit, nypi pois vatsaruodot ja nosta selkäranka pois. SUolaa, pippuroi ja viimeistele tilkalla oliiviöljyä. Tarjoile.

resepti: Alexander ja Hanna Gullichsen

Okei, tää on nopea homma. Paitsi tietysti sen hiilloksen saaminen. Varsinkin tasaisen hiilloksen saaminen, joten siihen kannattaa satsata. Itse käytin hiiligrilliä ja brikettejä, koska niillä saa tasaisen ja pitkän hiilloksen. Seuraava haaste on kalan paksuus, eli miten saada kala kypsymään tasaisesti. No, kääntelemällä ja vääntelemällä se on tehtävä. Kala kypsyy suhteellisen nopeasti, eli kannattaa olla tarkkana siinä hiilloksen vieressä.

Onnistuneen kypsennyksen jälkeen tästä saa mainion kesäisen annoksen ja viereen voi vaikka kasata salaattia tai muuta raikasta. Saatan tehdä toistekin.

kala voisi mustua enemmänkin, siitä ei ole haittaa.

kala voisi mustua enemmänkin, siitä ei ole haittaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *