Päivä 99 – Hirvikeitto

Aamulla mietin, että hirvenlihan metsästys näin kesällä ei ole onneksi niin vaikeaa palvelevien lihatiskien kanssa, kunhan tietää oikeat tiskit. Sitten paukahtivat päivän uutiset, joissa poliisi varoitti Helsingin keskustassa (no joo, Kaivopuisto voidaan laskea keskustaan laajalla näkökulmalla) liikkuvasta hirvestä. Mietin, että olenpa tänään ajan hermoilla, kun teen hirvikeittoa.

Mä oikeastaan kasvoin hirvikeiton avulla. Meidän isä metsästi hirviä ja joka syksy sitä lihaa pussitettiin, pakattiin ja pakastettiin. Ja siitä tehtiin keittoa. Tiedä sitten, sainko silloin yliannostuksen, sillä edellisestä hirvikeitosta on jo aika monta vuota aikaa. Mutta mikäs olisi sen parempi hetki kuin nyt. Paitsi jos on kiire, tää keitto vie ainakin kolme-neljä tuntia, että ihan nopeaa peruslounasta tästä ei kannata haaveilla. Työvaiheitakin on muutama.

Kuudelle (eli riittävästi on)

Hirviliemi
600-800g hirvenrintaa
vettä
1 sipuli
1 porkkana
½ juuriselleri
1 rosmariininoksa
2 laakerinlehteä
lipstikkaa
mustapippuria
suolaa

Valmista ensin liemi. Laita ronskisti paloitellut lihat kattilaan ja kaada päälle kylmää vettä siten, että lihat peittyvät. Kun vesi kiehahtaa, ota lihat pois kattilasta ja huuhtele kylmällä vedellä. Kaada kattilaaan jäänyt neste pois.

Siirrä lihat puhtaaseen kattilaan ja lisää kylmää vettä niin, että lihat jälleen peittyvät kunnolla. Vettä tarvitaan myös vihanneksia varten. Kiehauta ja anna kiehua vielä pari minuuttia, kuori sitten kauhan avulla pinnalle nouseva vaahto pois. Lisä mukaan kuoritut ja karkeasti paloitellut vihannekset ja mausteet. Anna kiehahtaa, laske sen jälkeen lämpötilaa ja anna keiton porista kaksi ja puoli tuntia. Joo, tää on pitkä aika.

Siivilöi liemi pataan ja ota lihat talteen. Juurekset voit heittää pois, uudet ovat matkalla pataa kohti.

Valmista keitto.

Keitto
6 perunaa
2 porkkanaa
1 palsternakka
1 purjosipuli

Kuutioi kuoritut perunat, porkkana ja palsternakka sekä paloittele purjosipuli. Laita ne hetki sitten talteen otettuun liemeen kypsymään. Paloittele lihasopiviksi paloiksi ja lisää pataan. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes vihannekset kypsyvät, noin puolisen tuntia. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

Kaveriksi voi tehdä esim tällaisen:

Piparjuurismetana
1 purkki smetanaa
1 rkl piparjuuritahnaa (tai raastettua piparjuurta)
suolaa

Sekoita ainekset keskenään, annostele piparjuurismetana valmiin keiton päälle.

Luulisi, että keitto on talvinen juttu, mutta se sopii myös leppoisiin kesäiltoihin ja öihin. Vaikka hirvikausi ei olisikaan vielä käsillä.

lihakeitto riistatunnelmissa hautuu ja maustuu pitkään.

lihakeitto riistatunnelmissa hautuu ja maustuu pitkään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *