Rion ruoka

“Lihansyöjien maa” on ollut oikeastaan ainoa mielikuvani brasilialaisesta keittiöstä. Se ei oikeastaan mene kovin kauaksi totuudesta, sillä kasvissyöjällä tai vegaanilla on täällä karummat oltavat. Tilanne ei kuitenkaan ole niin karu kuin jossain itäisessä Euroopassa, mutta omnivorille tilanne on lähtökohtaisesti mainio. Näin ainakin ajattelin.

Kahden kulttuurin kohdatessa, keittiössä syntyy usein jonkinlainen törmäys. Se voi olla onnistunut, tai sitten se voi olla texmexiä. Tällä kertaa tuloksena on Rion vanhoillinen keittiö, joka on syntynyt portugalilaisen isäntämään ruokakulttuurin kohdatessa orjien ruokien karuuden.
Lähtökohta on vähäinen, koska portugalilaisilta liikeni lähinnä lipeäkalaa muistuttava bacalhau. Olen itse sen verran ymmärryksessä rajoittunut, etten käsitä, miksi veden äärellä olevissa kaupungeissa (kuten Lissabon tai Rio) pitää tarjota suolaan säilöttyä kalaa. orjilta puolestaan irtosi riisi, pavut sekä farofa. Paikallisesta väestöstä iso osa on tästä yhtä onnellisia kuin suomalaiset perunasta. Suolaisuus ruoissa on ailahtelevaa, sillä monet kastikkeet ovat todella suolaisia, mutta esimerkiksi ranskalaisiin perunoihin pitää lisätä suolaa. Ehkä tämä on kulttuuriasia, ei kuitenkaan kulttuurishokki.

No en mä oikeastaan ajatellut tällä pelotella, mutta farofaan kosketus tuli heti ensimmäisellä lounaalla Copacabanan rantabulevardilla ja se olikin aika hyvää. Jostain syystä siihen oli sekoitettu banaania ja se oikeastaan teki ruoan paremmaksi. Illalliselle päästiin kuitenkin aivan oikeaan brasilialaiseen ravintolaan.

Oikea ravintola tarkoittaa sitten sitä lihaa. Grillattua lihaa. Braseiro da Gavea on ruoaltaan mainio ja tunnelmaltaan erinomainen ravintola Lagon länsipuolella ja kasvitietieteellisen puutarhan nurkilla. Ensimmäisen illan ihmetykseen kuului myös se, että ravintolan suomalaisedustus oli suuri, sillä sattumalta samaan ravintolaan saapui kasa kaupungissa asustelevia ja työskenteleviä suomalasia. Hyvään suomalaiseen tapaan tervehdimme toisiamme hiljaa ja korkeintaan kuuntelimme salaa toisten pöytien keskusteluja. Gaveaa vastapäätä on toinen ravintola, joka on tyyliltään sekä ruokalistaltaan hyvin vastaava. Se kuitenkin oli aivan tyhjä. Gaveassa osataan tehdä jotain oikein.

Jälkkärit kuitenkin voi ja kannattaakin syödä esim viereisten kioskien tarjonnasta. Tarjolla on mahtavia kakkupaljoja, suklaita ja leivonnaisia. Sekä paljon paikallista väkeä, joka tekee samoin.

Braseiro da Gavea antaa hyvän tunnelman ja täyden vatsan.

Braseiro da Gavea antaa hyvän tunnelman ja täyden vatsan.

Lihan kanssa voi tietysti vetää yli ja syödä kaiken. Silloin pitää mennä churrascariaan, esimerkiksi Porcãoon. Nyt varoitus: tulet syömään liikaa. Kyseessä ei ole mikään ruotsinlaivan seisova pöytä, vaikka tarjolla onkin erilaisia salaatteja ja vaikka sushia. Ne voi unohtaa ja syödä sitä lihaa, koska sitä on paljon. En liioittele ollenkaan, kun kerron, että parikymmentä tarjoilijaa kiertää vartaiden kanssa ympäri salia tuomassa erilaisia grillattuja ruhon osia erilaisilta eläimiltä, makkaroita tai sisäelimiä. Paikallisille kovin juttu kaikista on tietysti Picanha. Ja kanansydämet. Ne ovat oikeastaan aika hyviä. Sua on varoitettu. Plussat: liha on maistuvaa. miinukset: jokseenkin kaikki liha on valmistettu samalla tavalla. Ei kuitenkaan pidä luulla, että paikka olisi ainoastaan turisteille, vaikkakin asiakaskunnasta suurin osa ulkkareita olikin. Se saattoi osittain johtua kisoista.

Tässä ehkä kymmenes liha-annos. Kuva: Artsu Paartola

Tässä ehkä kymmenes liha-annos. Kuva: Artsu Paartola

Seisovissa pöydissä on paljon hyviä vaihtoehtoja ja niitä voi suositella lounaspaikoiksi. Paikallisten buffetien erona suomalaisiin on se, että syödä toki saa oman fiiliksen mukaisen määrän, mutta maksu on (annoksen) painon mukaan. Tämä on mielestäni järkevä ajatus ja sitä voisi vaikka hyödyntää Suomessakin. Ehkä syntyisi vähemmän jätettäkin ja syömisen voi keskeyttää ajoissa. Näitä paikkoja on ympäri kaupunkia ja laatu on joko tasaista tai kokkien mukaan elävää. Ruoka on paikallista tai etnistä.

Lounasvaihtoehtona voidaan (ja oikeastaan kannattaakin, jos on edellisenä iltana ollut Churrascariassa) myös pitää Bibi Sucosin kaltaisia ketjuja, joista saa mainioita (valkuais)munakkaita, salaatteja (myös valikoitavilla täytteillä) tai vaikka laadukkaita hampurilaisia. Parasta näissä ja muissa suco-paikoissa on kuitenkin mehut, joiden nauttimista voin suositella suuresti. Mehut ovatkin ehkä parasta ruokaa täydentävää antia Rion ruokapöydissä. Kannattaa aloittaa vaikka mintulla vahvistetulla ananasmehulla ja edetä siitä. Suosittelen myös aloittamaan mehustelun ilman sokeria, paikalliset tuntuvat pitävän sokerin kanssa touhuilusta enemmän kuin oma makuni tarvitsi.

Täytetty valkuaismunakas ja minttu-ananasmehu Bibi Sucosin tapaan

Täytetty valkuaismunakas ja minttu-ananasmehu Bibi Sucosin tapaan


On myös upscale-paikkoja, joissa listat ovat pitkiä. Myös viinilistat. Valitettavasti kaikki Brasiliaan tuotava saa osakseen melkoisen tullin, eli viinit saattavat olla Suomen hintatasoa. Onneksi kuitenkin meren elävät,  kuten hummeri ovat paikallista tuotantoa. Vanhan kaupungin kupeessa sijaitseva upea hotelli ja kylpylä Hotel Santa Teresa tarjoaa ravintolastaan hienon näköalan ja hyvän ruoan tolkulliseen hintaan (jota ei ehkä kuitenkaan kannata verrata kaupungin yleiseen hintatasoon).

Hummeri, tai oikeastaan langusti oli erittäin hyvin grillattu. Kuva. Artsu Paartola

Hummeri, tai oikeastaan langusti oli erittäin hyvin grillattu. Kuva. Artsu Paartola

Terezen jälkkkäriannos. tänne tulisin syömään viakka pelkkiä jälkkäreitä. Kuva: Artsu Paartola

Terezen jälkkkäriannos. tänne tulisin syömään viakka pelkkiä jälkkäreitä. Kuva: Artsu Paartola


Yleensä paremmat ravintolat löytyvät paremmista kapunginosista. Oma sijaintimme Copacabanalla suuntasi meidät helpoiten kohti Ipanemaa sekä Leblonia. Mainiot bistrot ja vaikka sushipaikat tarjoavat maistuvia aterioita ja pöydänkin saa helposti, ellei koita liian isolla porukalla varoittamatra sisään.

 

Via Seten hampurilainen vuohenjuustolla ja pippureilla. Oli hyvä.

Via Seten hampurilainen vuohenjuustolla ja pippureilla. Oli hyvä.

Sushit neljälle? Kyllä.

Sushit neljälle? Kyllä.


Kuten alussa sanoin, Rion keittiö on melko vanhoillinen. Vapautuneempaan kokkeiluun tarvitaan muualta tuleva keittiömestari ja sellainen keittiö sekä baari on esimerkiksi ravintola Meza Humaìta:n kaupunginosassa. Ravintolan annokset koostuivat pienistä annoksista ja niitä saattoi jakaa. Ei ehkä innovatiivisuudessaan ihan Tomi Björk -osastoa, mutta sama koulu on käyty. Drinkkilista Caipirinha -exceleineen tarjosi kyllä useita hyviä vaihtoehtoja pitkään iltaan. Viimeisenä kannattaa ottaa nimensä mukainen bom fim, onnellinen loppu.

Monta pientä ja maistuvaa annosta. Ravintola Meza.

Monta pientä ja maistuvaa annosta. Ravintola Meza.

Meza meinaa kai pöytää, mutta nää pöydät ulkona oli lähinnä vitsi

Meza meinaa kai pöytää, mutta nää pöydät ulkona oli lähinnä vitsi

Mezan purkkijuomat ja juomapurkit tarjoavat shakerin ja hauskan elämyksen.

Mezan purkkijuomat ja juomapurkit tarjoavat shakerin ja hauskan elämyksen.

Eräänä päivänä lähdimme retkeilemään läheiselle Prainhan rannalle. Se on sopivasti Rion ulkopuolella, mutta sinne pääseminen on hieman vaivan takana. Meillä etuna oli auto ja autoilu onkin ihan kätevää, kunhan pääsee Rion ulkopuolelle. Riossa en itse ajaisi millään. Ranta itsessään on upea, mutta läheinen ravintola Bira tarjoaa ehkä parhaat kalapadat lähiseudulla. Ravintola löytäminen onkin sitten oma hommansa.

Restaurante Bira tarjoaa parhaat kala-ateriat. Ei pikaruokaa.

Restaurante Bira tarjoaa parhaat kala-ateriat. Ei pikaruokaa.

Lihan lisäksi kala on se, mitä tuli tilattu paljon ja viimeisenä lounaana löysimme itsemme ravintola Rio Minhosta. Paikka on keskustassa, mutta hieman mutkien ja parin työmaan takana. Paikan löydettyäsi mene rohkeasti syömään, sillä paikan kalat ja äyriäiset ovat todella hyviä.

Äyriäisannos Rio Minhossa

Äyriäisannos Rio Minhossa

Talon lonkero näyttää tältä Rio Minhossa

Talon lonkero näyttää tältä Rio Minhossa


Kulinaarisena kokemuksena Rio ei ehkä kuitenkaan ole vielä rantojensa tasolla. Kaupunki on kuitenkin suuri ja siellä on tuhansia ravintoloita, joten ehkä se paras on jossain nurkan takana, etkä vain tiedä sitä vielä. Tosin tämä reissu on kuitenkin tehty muut asiat priorisoiden ja monta ravintolaa jäi kokematta. 

osa asiakkaista jätettiin ravintolan ulkopuolelle

osa asiakkaista jätettiin ravintolan ulkopuolelle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *