Loma Roomassa

Meininki ei ollut aivan kuin elokuvassa, kun puolet porukasta joutui jäämään työesteiden takia pois. Väen vähetessä luotimme  paraneviin bileisiin ja koska kyseessä on perinteinen matka, suuntasimme tällä kertaa Roomaan.

Majoitus oli hoidettu airbnb:n kautta ja se jännitti kaltaistani hotellifiilistelijää. Kämppä kuitenkin oli 1) upea, 2) tilava sekä 3) loistavalla sijainnilla ja huolet olivat pois pyyhittyjä. Olimme Paavin naapureina, lähes. No, okei, metroasema olisi saattanut olla lähempänä, mutta tulipa käveltyä enemmän.

keittiöstä näkyi sisäpihalle

keittiöstä näkyi sisäpihalle

näkymä makuuhuoneesta

näkymä makuuhuoneesta

Okei, mitä Roomassa sitten voi tehdä, paikkahan on todella iso museo. Jos on museoihmisiä, niin sitten tää on oikea paikka. Samaan aikaan Roomaan oli sattunut todella paljon ihmisiä. Suomalaiselle, joka on tottunut hieman suurempaan personal spaceen tämä oli hieman totuttelua vaativa toimenpide, mutta kyllä se siitä.

Koska ensimmäisenä on hyvä hoitaa ostokset pois, suuntasimme Via del Corson kautta mutkitellen kohti Terminin asemaa ja sieltä bussilla kohti läheistä Castel Romanon ostostaivasta/-helvettiä. Pari vinkkiä: ostoskeskukseen vievän bussin liput ostetaan erillisestä kioskista ja sitten ne esitetään bussikuskille. Kioski ottaa sitten vastaan ainoastaan käteistä. Toinen vinkki on, että on suositeltavaa rekisteröityä ostarin sivuilla, koska todistusta vastaan saa viestin, jonka avulla saa lisää alennuksia ostoksista. Ja kas, bussimatkan hinta on pian säästetty. Perjantain ruuhkassa mainostettu 20 min matka kesti kyllä yoista tuntia. Että siihen kannattaa varautua. Ja kannattaa varautua myös siihen, että keskuksessa kuluu tunteja. Ravintolat siellä eivät ole ihan parasta luokkaa, mutta kyllä sielläkin saa vatsansa hyvin täyteen. Tuliaisiksi itselle tarttuikin mukaan Coachin weekend -laukku, koska jollain ne ostokset piti saada kannettua.

Ilta menikin Piazza Navonan nurkilla. Ihmiset olivat ulkona nauttimassa drinkkejä joko ennen ateriaa tai sen jälkeen. Tunnelma oli leppoisa ja baarien toiminta, no, ehkä italialaista sen toisessa merkityksessä. Ilta kuitenkin oli mukava ja sopivan mittainen. Ja ne drinkit, ne olivat hyviä.

IMG_0570

Illan humusta huolimatta, päätin seuraavana päivänä olla reipas ja lähdin lenkille. Aurinkoinen päivä houkutti ulos juoksemaan ja paikallisia talvitakki-ihmisiä ihmetyttikin shortsiasuinen turisti. Kadut olivat täynnä ihmisiä/koirankakkaa/autoja, joten suunta piti ottaa toisaalle. Läheinen Borghesen puisto oli sopiva kohde, joten sinne siis.

reipas lenkkeilijä, taustalla piazza del popolo

reipas lenkkeilijä, taustalla piazza del popolo

Okei, puisto(t) ei(vät) välttämättä ole juoksijalle oikea valinta. Kaupunki on vanha ja puistot (tai ainakin niiden ylläpito) taitavat ola Rooman valtakunnan kukoistuksen ajalta, sen verran polut olivat kuoppaisia ja puiden juuret antoivat sopivia ylläreitä. Sitten huomasin, että siellähän ne kaikki juoksevat varhaista stadikkaa ympäri kivimurskalla. No, on sekin. Mietin, että juoksun kannalta esim Barcelonan leveät kadut ovat eri luokkaa. Mäkiä treenaavalle suuntana vaikka Lissabon.

paikalliset tykkäävät juosta radalla

paikalliset tykkäävät juosta radalla

Kun ostokset oli saatu hoidettua, helpottui turistina kulkeminen huomattavasti ja pääsimme keskittymään nähtävyyksiin. Niitähän Roomassa riittää. Fontana di Trevi oli paketissa ja siihen oli jätetty pieni kolo kuvausta varten. Jonottaa sai, jos jaksoi. Onneksi nähtävyyksissä on vaihtoehtoja ja yöllä ne näyttävät vielä hienommilta.

Ensin kuitenkin kylään naapurin vanhuksen luokse.

Stairway to Heaven @ Vatikaanin museo

Stairway to Heaven @ Vatikaanin museo

Aleksanteri suurella oli todella iso pää, siksi varmaan toi nimi

Aleksanteri suurella oli todella iso pää, siksi varmaan toi nimi

Partanaamat, kaverit on vähän kalpeampia

Partanaamat, kaverit on vähän kalpeampia

On muuten ollut todella iso homma maalata noi kaikki kattoon. Koska sieltähän ne näkee...

On muuten ollut todella iso homma maalata noi kaikki kattoon. Koska sieltähän ne näkee…

Eikä tän seinämaton punomisessakaan ole juuri aikaa säästelty

Eikä tän seinämaton punomisessakaan ole juuri aikaa säästelty

Salvador unohti maalauksestaan jotain. Tai sitten sitä vaan leijutaan.

Salvador unohti maalauksestaan jotain. Tai sitten sitä vaan leijutaan.

Sikstuksen kappelissa ei saanut kuvata. Tää oli vahinkolaukaus. Sattui just ton luomistaulun kohdalla.

Sikstuksen kappelissa ei saanut kuvata. Tää oli vahinkolaukaus. Sattui just ton luomistaulun kohdalla.

tota, nokkelat varmaan keksii, mihin nää on tarkoitettu...

tota, nokkelat varmaan keksii, mihin nää on tarkoitettu…

Teatterinaamarin takaa oli helppo huudella totuuksia

Teatterinaamarin takaa oli helppo huudella totuuksia

Museossa oli myös muiden kulttuurien näyttely. Tää saattoi kuulua Sielun Veljien kiertueelle

Museossa oli myös muiden kulttuurien näyttely. Tää saattoi kuulua Sielun Veljien kiertueelle

tuplaportaissa olis saanut hyvän juoksukisan, mutta niissä oli vaikea kävellä.

tuplaportaissa olis saanut hyvän juoksukisan, mutta niissä oli vaikea kävellä.

Yöllä parhaat visut, Pantheon oli komea kuunvalossa

Yöllä parhaat visut, Pantheon oli komea kuunvalossa

Suomalainen ja espanjalaiset portaat

Suomalainen ja espanjalaiset portaat

Pakollinen jäätelötauko @ Giolitti

Pakollinen jäätelötauko @ Giolitti

Päivällä Pantheonin valitasivat Space Inveders

Päivällä Pantheonin valitasivat Space Inveders

yhteisöjen viljelmiä, Jamie Oliver olisi laskenut alleen silkasta onnesta.

yhteisöjen viljelmiä, Jamie Oliver olisi laskenut alleen silkasta onnesta.

Eläinten lihasta muotoiltuja eläimiä. Metaruokaa.

Eläinten lihasta muotoiltuja eläimiä. Metaruokaa.

Lounas nautittiin sisäpihalla paikallisen pienpanimo-oluen kanssa

Lounas nautittiin sisäpihalla paikallisen pienpanimo-oluen kanssa

Paikallinen stadikka on Helsingin Olympiastadionia vanhempi. Kuluneempikin. Tänään ei ollut pelejä.

Paikallinen stadikka on Helsingin Olympiastadionia vanhempi. Kuluneempikin. Tänään ei ollut pelejä.

Isompaa, Suurempaa ja Massiivisempaa. Wau-arkkitehtuuri oli suurempaa ennen.

Isompaa, Suurempaa ja Massiivisempaa. Wau-arkkitehtuuri oli suurempaa ennen.

No mitä sitä voi odottaa? Roomassa on todella paljon nähtävää. Jos tykkää kävellä, kierroksen saa tehtyä jalkaisin ja kilometrejä kertyy helposti parikymmentä (per päivä). Hyvää ruokaa saa joka puolelta, siitä kirjoitukset sitten Ravintolainsinöörien puolella.

plussat:

– Rooma on lähellä ja sinne pääsee suoralla lennolla

– Siellä on pirusti nähtävää

– Viini voittaa monet muut

– Talvellakin pärjää

miinuksiakin on:

– Rooma ei ole edullinen kaupunki

– Koska paljon nähtävää, on myös paljon turisteja

 

One thought on “Loma Roomassa

  1. Pingback: Rooman ravintolakokemuksia | Ravintolainsinöörit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *