Maaliskuu on matkakuu – (teko)syitä juoksun vähyyteen

Maaliskuu lupaa yleensä hyvää. Kevät ottaa voiton, kun on kevätpäivän tasaus ja kaikki sellaiset. Kelitkin alkavat olla aurinkoisia, lumi sulaa jne. Mitä siis kuuluu tehdä? No tietysti pitää olla lasketteluloma. Tai mikä parempaa, kaksi! Juoksutreenit siis saattavat ja saavat hieman kärsiä, kun välillä pitää reissata. Toisaalta, matkalla voi myös ottaa hetken lenkkeilyn kannalta, joten juoksukamat tulevat mukaan.

Juokseminen itsessään on alkanut tuntua jo oikeastaan ihan tavalliselta. Treenikertoja alkaa olla neljästä viiteen viikossa ja nopeus on parantunut. Tai ainakin oma fiilis on parantunut. Juoksu tuntuu kivalta, eikä joka treenin jälkeen tunnu siltä, että ei jaksa mitään tai että kuolee varmaan ihan kohta.

Ernon kanssa pääsimme kimppalenkillä vetämään reippaan kympin Lauttasaaren ympäri.

Ernon kanssa pääsimme kimppalenkillä vetämään reippaan kympin Lauttasaaren ympäri.

Heijastintakki sopii Espoon rantamaisemiin.

Heijastintakki sopii Espoon rantamaisemiin. Partakin ehti kadota “vedon” täyttymisen myötä.

Kuukauden katkaisivat hiihtoreissut pojhoiseen ja etelään. Ensimmäinen reissu oli suksien testausta Kuusamossa. Ruka oli oikeastaan parantunut sitten viime käynnin. Asiat oli hoidettu hyvin, eikä missään oikeastaan ollut samanlaista (alkoholin) pakkomyyntiä kuin vuosi sitten Levillä. Ruka muutenkin kompaktiudessaan ja viihtyvyydessään sai ihan hyvälle tuulelle. Tässä auttoi myös todella hyvät kelit, jotka suosivat lomalaisia.

Rukatunturin huipulla tuuli enemmän kuin tarvitsi, yömäki jäi muutamaan laskuun.

Rukatunturin huipulla tuuli enemmän kuin tarvitsi, yömäki jäi muutamaan laskuun.

Aurinkoinen Kuusamo sopi niin hiihtäjille kuin juoksijalle. Tässä mäen alla...

Aurinkoinen Kuusamo sopi niin hiihtäjille kuin juoksijalle. Tässä mäen alla…

...ja tässä toisella huipuista. Valinta johtui pelkästään siitä, että tänne tuli tie. Mutta mäkitreeni tämä oikeastaan olikin.

…ja tässä toisella huipuista. Valinta johtui pelkästään siitä, että tänne tuli tie. Mutta mäkitreeni tämä oikeastaan olikin.

Seuraava reissu olikin sitten viikon kuluttua hieman suuremmalle mäelle, kun kohteena oli Chamonix-Mont Blanc. Paikka on yksi hienoimmista vapaahiihtopaikoista Euroopassa, mutta tällä kertaa sää pakotti matkalaiset pysymään rinteissä (No jos ei sää olisi pakottanut, niin taidot ainakin sen olisivat tehneet). Paikan päällä kuitenkin saattoi juosta mainiosti ja kosteassa ilmassa 1700 metrin korkeudessa treeniä saivat niin keuhkot kuin koko verenkiertoelimistökin. Lenkin jälkeen tuli vielä kokeiltua muutamia vetoja paikallisen urheilukeskuksen radalla.

Korkeammat mäet, matalat pilvet. Mont Blancin mahtavuus ei saa mitään kunniaa tässä kuvassa. Sää esti hiihdon, mutta mahdollisti juoksun. Shortseissa, luonnollisesti.

Korkeammat mäet, matalat pilvet. Mont Blancin mahtavuus ei saa mitään kunniaa tässä kuvassa. Sää esti hiihdon, mutta mahdollisti juoksun. Shortseissa, luonnollisesti. Anders otti kuvan.

Paluun jälkeen taisin innostua hieman liikaa lumessa juoksemisesta ja Suomen säät tarjosivat parastaan. Tavoitteena oli kiertää Töölönlahti 15 kertaa, mutta lopputuloksena oli kymmenen kierrosta. Räntää tuli ja kengät olivat märät ensimmäisen kilometrin jälkeen.

Ilmeestä huomaa, että epäilen kevään mahdollisuuksia.

Ilmeestä huomaa, että epäilen kevään mahdollisuuksia.

Maaliskuun tilastoista mainittakoon seuraavaa:
kilometrejä 275, joista juoksua 140 ja mattoa 30
kiloja 82 (vähän vähemmän söin aamuisin leipää)
treenejä 29
pitkien lenkkien keskivauhti jossain 5.50/km nurkilla
paras treeni: Lauttasaaren ympäri 10km, hieman alle 52min

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *